cd

Makám hatás



Volt már rá példa, hogy amikor Zoltánnal kettesben utaztunk az autóban, csak a harmadik saroknál vettük észre, hogy valamelyik gyerek zene bömbölt a hangszórókból, pedig annak nem is volt jelen a célközönsége, hiszen a gyerekek nélkül nem anya és apa mivoltunkban ültünk a kocsiban, sokkal inkább, mint férj és feleség. Mint az őrült, úgy tépjük ki ilyenkor az ominózus lemezt a lejátszóból és kapcsolunk át mondjuk a Petőfi rádióra. Nevetünk azon, hogy fel sem tűnik, hogy Natalie Cole helyett Halász Judit énekel nekünk. Nos, igen. Elfogadtuk azt, hogy a pop, rock zenék műfaját egy ideig mellőznünk kell ( az autóban mindenképp) és hogy a hátsó sorban ülők diktálnak, ők választják ki melyik cd-t tegyük be a lejátszóba. Igaz, hozott anyagból "dolgoznak" vagyis az általam összekészített hanganyaggal kell beérniük, így aztán ha valamelyik zene nem tetszik csak magamra vethetek, minek vettem meg, minek tettem be.
A repertoárban megtalálható Gryllus Vilmos összes dala, a Kaláka az ő nadrágjával meg rágógumijával. Ott sorakozik a többi mellett a varázsovis Boti bácsi lemeze és persze Halász Judit legjobb dalai is csak arra várnak, hogy leadják rá a rendelést mögöttem. Van egy két gyerekdal válogatásokat tartalmazó lemezünk is, ám mind közül a leges legjobban a Makám Szinbád lemezét szeretjük. Aki először meghallgatja örökre a rabjává válik, a hatása alá kerül. Mint mi. Még akkor is ha nem túl egyszerű a szövege és nem is mindig értjük, hiszen itt-ott népies, még számunkra is ismeretlen szavak bukkannak fel. Ám ez nem érdekel senkit, mert annyira magával ragadóan szép az ének benne, hála Lovász Irénnek és annyira vértpezsdítő a ritmusa hála a zenekarnak, hogy ember (és sofőr)legyen a talpán aki nyugodtan, egy helyben tud maradni a zene hallgatása közben. És csendben maradni is nehéz. Mondjuk a lányok a nehéz szöveg ellenére kívülről fújják már. Nagyon nagyon szeretik! Van benne egy csujogató vagy micsoda a Panyiga! Na azt mis is tudjuk. És nem is fogjuk vissza magunkat. Ha egy zöld, családi autóban öt embert láttok, akik a Panyigát kiabálják tele torokból, azok mi vagyunk. De vannak benne lágyabb dallamok is. Egészen andalítóak is. Álmodozásra bíróak és néha könnyfakasztóak. Ha egy lakatlan szigetre száműznének a gyerekekkel együtt, ezt a lemezt vinném magammal. Az egész úgy ahogy van mesés. Mint Szinbád utazása. A szövegeket pedig letöltöttem azóta, úgyhogy már ezzel sincsenek gondjaink. Sőt. Rendeltem még két lemezt tőlük. Most hallgatom őket. És nem tudok nyugton maradni. Máris énekelem és alig várom, hogy a lányok is hallják a jobbnál jobb szövegeket. Még nem adom oda nekik. Karácsonyra szántam de lehet, hogy nem bírom tovább hallgatni a Mackó mackó torkos mackót és társait az autóban és inkább a Mikulás bácsi teszi be a csizmába a két cd-t. Addig titokban hallgatom itthon.






A Makám lemezeit szívből ajánlom a Halász Judittól és Gryllus Vilmostól meg a többi agyonreklámozott gyereklemeztől kissé elfáradt szülőtársaimnak, de csak akkor ha valami igazán különlegesre vágynak. A hatás garantált!

Tényleg. Ti mit hallgattok az autóban?

You Might Also Like

11 megjegyzés

  1. Köszönöm a tippet, bele fogok hallgatni a dalaikba! Nálunk eddig az Alma zenekar volt a favorit (nem a felkapott számok, már előtte is szerettük), meg a Ghymes, és persze a megunhatatlan Gryllus Vilmos...!

    De hogy a kocsiban miket hallgatunk, azt ne akard tudni (bár Ákos a blogomon lebuktatott). Na jó, a Maszathegyet és a blues-válogatásokat bevallom. :)))

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem ismerem a zenei ízléseteket annyira, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy ez tetszeni fog nektek is Judit!
    Alma is van a kocsiban tényleg..azt el is felejtettem. Viszont egy jó kis blues gyűjteményt nagyon szívesen elfogadnék, azt irigylem tőled.

    Ági

    VálaszTörlés
  3. Igazad van, tényleg tetszik! Sőt, már a honlapon hallható szélcsengő is felvidított!
    Ebben a műfajban a Ghymes "Bennünk van a kutyavér" c. gyereklemeze is eszméletlen jó!

    VálaszTörlés
  4. Ja, és a blues-projekten dolgozunk! ;)

    VálaszTörlés
  5. Hú, nálunk teljesen vegyes a felhozatal: néha csak a rádió szól, Andris ott is simán mondja, hogy "ez jó, ez nem jó":)Ami tetszik, azt dúdolja és táncol rá a gyerekülésben. De van saját válogatásunk, amit apa készített. Andris nagyon szereti a japán meséket, ebből van már jó pár gyűjteményünk (Totoro - A varázserdő titka, Kiki, a boszorkányfutár, Chihiro...stb.) Ezeket a meséket végig is nézi és a zenéjüket imádja. A zeneszerző: Joe Hisaishi. Párom nagy "kelet" rajongó..és Japán imádó, így ez nem véletlen. De nálunk is megy néha Halász Jutka és Grillus is, mert őket is szeretjük:)Kriszta

    VálaszTörlés
  6. Ja, az előbbi bejegyzésnél még elfelejtettem vmit írni: rendszeresen hallgatjuk néhány Tim Burton meseszerű film zenéjét: The Nightmare before Christmas (Karácsonyi lidércnyomás) Corpse Bride (Hullamenyasszony), mert nagyon-nagyon jók. Andris igen fogékony ezekre a zenékre. Mi meg már kívülről tudjuk a dalokat belőle:)Kriszta

    VálaszTörlés
  7. Mi Kolompos rajongók vagyunk,ezen felül Gryllus-t imádjuk nagyon... az Alma és Halász Judit is nagy nagy kedvenc...
    A kocsiban felváltva hallgatjuk őket,viszont jelenleg a Helen Doron Cd-k kissé kiszorították az autóban való hallgatásukat,így ez estére korlátozódik,de én is már jártam így,hogy az út felénél vettem észre,hogy gyerekdalokat énekelek a piros lámpánál:)
    köszönjük az ajánlót!
    még eddig sose csalódtam az ajánlóidban:)és most is úgy érzem,hogy nem fogok:)köszönöm:Ildikó

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is nagy kedvenc az Alma, de gyakran az is előfordul, hogy umcaccázunk Ricsi-bohóccal, vagy kórusba énekeljünk Gryllus V-alaz aktuális kedvenc számot.
    Jelenlegi nagy kedvencnek a fehér-szakállú kedves mikulás számít, amit napjába többször hallgatnak meg tőle!
    Tom Jones számaira is rendszeresen felkapják a fejüket, ismerik az előadó nevét, pedig csak 2 héten keresztül volt a kocsiba a cd!
    Gábor jóvoltából gyakran szól menet közben a jazz is, így ez a műfaj se újdonság számukra.
    Azt hiszem a lányok ezen a téren is mindenevők!
    :)

    VálaszTörlés
  9. Judit! Gyhimest megszerzem, köszi a tippet.
    Kriszta! A filmek címei kissé horrorisztikusak, a zene remélem nem az! Párodról meg nem is tudtam ezt a kelet kultuszt. Igazán sokoldalú ő is.
    Ilgya! Igen, a Kolompos is vérpezsdítő és jó barát hosszabb utakra (is). Helen Doront egy évig mi is hallgattunk aztán a sutba dobtuk. Hanna majd negyedikes korától tanul angolt. :-))

    Móni! Az a mikulásos Gryllus dal továbbra is könnyeket csal a szemembe. Nagyon köszönöm a lemezt!

    VálaszTörlés
  10. Ágnes, a Karácsonyi lidércnyomás és a Halott menyasszony is nagyon különleges képi világú "mese". Hogy gyerekeknek hány éves kortól való, azon még nem gondolkoztam... (Zsófi szereti őket.) A zenéjüket cd-n hallgatni viszont még sose jutott eszembe, ez is érdekes tipp!
    Helen Doron nálunk se igen szól, pedig kéne (pirulós smiley-hegyek)...

    VálaszTörlés
  11. Tim Burton filmvilága igen különleges, de nem feltétlen kell a címekből kiindulni. Először én is idegenkedtem, de ahogy láttam, mennyire tetszik a gyerekeknek, már én sem ágálltam ellene:)Ő rendezte egyébként Johny Deppel a főszerepben a Charlie és a csokigyár c. ugyancsak különleges képi világú, de szenzációs filmet is. Andrissal sokszor láttuk már. A filmekhez tartozó zenék pedig igazán nagyon jók! A legtöbbször Danny Elfman zeneszerzőt kéri fel a filmjeihez, nem véletlenül.Kriszta

    VálaszTörlés

Örülök, hogy benéztél hozzám! Köszönöm, hogy időt szakítottál blogomra. Külön öröm, hogy eszedbe jutott valami, amit meg kell osztani velem és a többi olvasóval. Írj bátran! Általában ugyanitt, a megjegyzések rovatban válaszolok a levelekre, úgyhogy ha kérdést teszel fel, nézz vissza kérlek.

Szeretettel,

Ágnes